maanantai 26. syyskuuta 2011

Koriste kurssin satoa





Tänään pidettiin koristeiden tekoon tarkoitettu kurssi. Kurssi järjesttiin Iloisen keittiön toimesta ja minä sain kunnian toimia ohjaajan roolissa. Ylläolevissa kuvissa koristeita, joita tein malliksi kursille mukaan. Kaikki saivat myös kirjalliset ohjeet ylläolevien koristeiden tekoon.

Tilanne oli uusi ja aluksi se jännittikin, mutta muutamassa minuutissa jännitys jäi sikseen ja tilalle vaihtui innostus. Ihmiset olivat kiinnostuneita ja sain vastailla kysymyksiin. Aikaa olisimme saaneet käytettyä varmasti vaikka tuplaten, sillä jokainen koristeen värkkääjä tietää, kuinka massat, muotit ja kaikki maailman värit ja pensselit imaisee mukaansa.

Kiitos kaikille osallistujille ja kiitos Sonjalle mahdollisuudesta ja hienoista järjestelyistä. Toivon, että kaikki oppivat jotakin tai jopa vähän enemmän.

Tässä muutama kuva kurssilta.




Ja kuinka siisti minun työpisteeni olikaan....:) kallaa ei kannata katsoa, se on vain nopea versio ajatuksesta, kuinka se käytännössä tehdään..teoria onkin aivan toinen.


:)

La Passione


Lauantain perheilta vaihtuikin kahden aikuisen illaksi ja päätimme suunnata iltapalalle ravintolaan, jossa emme ole aikaisemmin käyneet. La Passione on joen varrella sijaitseva rauhallinen ja idyllinen italilainen ravintola (rauhallisuuteen vaikutti varmasti osittain ruokailijoiden vähyys, mutta uskoisin paikan tunnelman välittyvän samanlaisena, vaikka ravintolasali olisi täynnä ruokailijoita). Suorastaan täydellisenä lisänä pidin sitä, että pöydän yli pystyi keskustelemaan huutamatta.

Tomi ja minä olemme yhdessä tulleet siihen tulokseen, että pussikastike ja uppopaistoravintoloita olemme nähneet tarpeeksi. Tämä pussikastike inhotus kasvoi vain lisää, kun kävin Helsingissä nauttimassa "kunnon" ruokaa. Lisäksi Dinner4u2-blogi suorastaan lietsoo minuun positiivista energiaa tutustua uusiin ravintoloihin ja uusiin makuelämyksiin. Joensuussa tähän ei liiemmilti ole tarjolla vaihtoehtoja, mutta mieluummin pyörin, vaikka näiden muutamien ravintoloiden ympärillä.

Kuvassa annokseni eli Juusto Girasolia ja maissikanaa Gorgonzola-kastikkeessa. Tosin pasta vaihtui ravioleihin, mutta enpä tiedä mitä muutakaan olisin voinut odottaa tai mitä olisi ollut tulossa :)))) Pidin ruuasta ja listalle jäi vielä maisteltavaa, joten tätä ei vielä ole nähty.

sunnuntai 25. syyskuuta 2011

85-vuotis synttärikakku




 '
Eilen juhlittiin melkein koko suvun voimin 85-vuotis synttäreitä.

Tein juhliin täytekakun, joka taas projektina oli täynnä vaihderikkaita käännöksiä. Ihmettelen vain, milloin saan tehdä taas kakun, jonka tekovaihe ei saisi minua hyppimään seinille. Toisaalta tunnustan taas peilin edessä olevani amatööri ja sen, että tee vain se mitä itse ajattelet ;)

Kakkupohja on kymmenen munan ja välissä kinuski-vadelmatäyte. Täyte on Kinuskikissan sivuilta ja sen ohjeen olen kolminkertaistanut tähän kakkuun.

Kinuskikastike:
  • 4,5dl kuohukermaa
  • 4,5 dl fariinisokeria
Lisää ainekset kattilaan ja kiehuta. Anna kiehua hiljalleen muutaman minuutin ajan. Jäähdytä kastike kylmäksi joko vesihauteessa tai tee kastike edellisenä iltana jääkaappiin.

Täyte:
  • 4,5 dl kuohukermaa
  • 225g maustamatonta tuorejuustoa (200g on ihan hyvä määrä)
  • 4,5 liivatelehteä
Vatkaa kerma. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Sekoita seokset keskenään. Liota liotetut liivatelehdet tilkkaan kiehautettua vettä. Anna liivateseoksen jäähtyä hetki ja kaada se sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon. Levitä puolet täytteestä kakkupohjan päälle ja ripottele päälle jäisiä vadelmia (tai puolukoita tai karpaloita).

Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin muutama tunti.

Ja sitten asiaan.

Kävimme kirjastossa Kiiran ja Juuson kanssa. Juuso löyti kirjastosta aarteen eli Cars-kirjan. Se kädessä mentiin sitten nukkumaankin. Ainoa ongelma oli vain se, että joka kerta kun Juuso nukahti, niin ote kirjasta herpaantui ja tällöin Juuso heräsi kauhuissaan etsimään kirjaa. Nukkumista yritettiin sitten puolitoista tuntia ilman tulosta. Lopulta keksin, että laitetaan kirja nukkumaan vauvan sänkyyn peiton alle ja tämän loistokeksinnön jälkeen saimme pikku miehenkin nukkumaan. Nyt kirja on kulkenut mukana kolme päivää joka paikkaan...

Ja kirjastosta ja lähikirjaston palvelusta puheen ollen. Kirjastokäynnin jälkeen puhelimeeni tuli viesti: "Hei! Maitopullo unohtui kirjastoon. Tyhjennän ja pesen, voit hakea sen sopivan tilaisuuden tullen. Terv.XXX" Kysynpä vaan olisiko kovin monesta kirjastosta tullut tällaista viestiä? :D

torstai 22. syyskuuta 2011

Parsakaalikastike pastalle




  • n.400g parsakaalia
  • 2 salottisipulia
  • (1 valkosipulinkynsi)
  • 1 rkl öljyä
  • 3 dl kanalientä
  • 2½ dl ruokakermaa
  • 1 rkl dijonsinappia
  • 2 dl murennettua sinihomejuustoa
  • n. 2rkl vaaleaa suurustetta (Maizena)
  • mustapippuria myllystä
  • (2rkl hienonnettua persiljaa)
  • lisukkeeksi 300 - 400 g pastaa
Huuhtele parsakaalit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita parsakaali kiehuvaan veteen ja keitä kolme minuuttia. Valuta ja pane palat jääkylmään veteen jäähtymään (tällä tavoin parsakaalin väriä pysyy kauniina)

Hienonna sipuli (sipulit). Ja paista ne öljyssä pehmeäksi.

Lisää kanaliemi, kerma, sinappi ja sinihomejuusto. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on liuennut. Sekoita kastikkeen joukkoon pieneen määrään kylmää vettä sekoitettu suuruste ja sekoita hyvin. Keitä noin pari minuuttia. Mausta pippurilla ja lisää joukkoon parsakaali. (Ripottele joukkoon persilja.)

Tarjoa vastakeitetyn pastan kanssa ja ripottele annoksen päälle vielä sinihomejuustoa.

Ja täytyy sanoa ja tunnustaa, että oli aivan pirun hyvää. Oli pakko ottaa lisää ja syödä vatsa ähkyyn. Upea piriste keskelle viikkoa. Suosittelen, vaikka siellä ehkä hieman epäröitkin.

Ohje Maku lehdestä.

tiistai 20. syyskuuta 2011

Hello Kitty-täytekakku Annille





HYVÄÄ SYNTYMÄPÄIVÄÄ ANNI :)

Anni siis juhlii tänään 5-v synttäreitä ja hänen toiveiden mukainen kakku oli tavoitteena. Toiveina oli pinkkiväri, teksti ja tietenkin kittyn kuva.

Täytteenä kakussa on valkosuklaa- ja mansikkamousset.


Ja ilmeisesti taukoa kakkuilusta on tullut liikaa. En muistanut, että meidän iso marmorikaulin oli vastikään mennyt rikki. Se siis vain katkesi keskeltä poikki. Lisäksi kun aamulla yritin vaahdottaa voita ja sokeria käsivatkain hajosi. Juuso joka yleensä leikkii Kiiran kerhon aikaan mielellään omassa rauhassaan, päätti, että laitetaas mamma hikoilee kakun kanssa. Ja ensimmäinen kitty kakun päälle ei miellyttänyt silmääni, niin revin sen pois...ja tuo miun suklaaspritsaus on pahempaa kuin Tomin tikku kirjaimet :DDD

Mutta kokonaisuus kuitenkin selkeästi positiivisen puolella. Onnea siis Annille ja toivon sydämestäni, että se oli sitä mitä Anni tahtoi :)

Valkosuklaamousse ja Mansikkamousse



Mansikkamousse täytekakun väliin:
  • 2 dl vispikermaa
  • 200g vaniljatuorejuustoa
  • 200g ranskankermaa
  • 1½ dl sokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 7 liivatetta
  • 300g masnikoita
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma. Soseuta mansikat. Sekoita tuorejuusto, ranskan kerma, sokerit ja mansikat keskenään. Puristele liivatteista liika vesi pois ja liota liivatteet n.½dl juuri kiehautettua vettä. Anna seoksen jäähtyä hetki ja kaada se ohuena nauhana edellä mainittuun seokseen. Lopuksi sekoita joukkoon kermavaahto.

Tällä ohjeella täytettä tulee reilusti yhteen väliin, tarvittaessa pienennä tai suurenna ohjetta.  Toisaalta ylimääräiset voi täytteet voi laittaa kulhoon ja syödä pois.
Lähde:Hellapoliisi

Valkosuklaamousse:
  • 300g valkosuklaata
  • 4 dl kuohukermaa
  • 3 kananmunaa
  • 3 liivatelehteäylimääräinen vesi pois ja sekoita
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Sulata suklaa mikrossa vähän väliä sekoittaen. Vatkaa munat suklaan joukkoon yksitellen. Purista liivatteista  ylimääräinen vesi pois ja liota liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se suklaa-munaseokseen koko ajan sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto.

Tästä määrästä tulee myös mukavan reilu täytekerros.
Lähde:Hyvää Suomesta

maanantai 19. syyskuuta 2011

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Espan kokkikoulu



Chymoksen ja nimenomaan viinien testauksen kautta avautui tämä kokkikoulu mahdollisuus. Menu koostui neljästä osasta. Ensimmäisenä meille tarjoiltiin Cebicin tekemää Metsäkauris Carpacciota ja lakkavinegrettiä (kuva ylimmäisenä). Tämä ruoka oli jälkiruoan kanssa mielestäni illan parasta antia. Sen verran pääsin sormiani työntämään soppaan, että leikkelin ja paistoin alkuruokaan palsternakkalastuja.

Toinen pöytään tuotu ruoka oli Mustatorvisieniraviolit ja moussea Peltolan blue-juustosta. Ja tuo juusto mousse oli aivan syntisen hyvää. Se rasvan määrä ei voi olla maistumatta hyvältä.



Pääruokana oli paahdettua riekonrintaa ja kotimaista ankanmaksaa. Seuraavassa muutama kuva valmistuksesta ja annoksesta. Annoksessa oli myös herkullista punaviinikastiketta, tatteja ja palsternakkapyrettä. Kasvispääruokana tarjoiltiin Dinner4U2-bloggaajien toimesta tattirisottoa.



 

Ja jälkiruokanahan oli Se ihana Creme Brulee. Pöytään tarjoilun jälkeen näytin pöydässä istuville syöjille, kuinka osaavasti pöhettelin pintaa...hahah...kieli keskellä suuta pikkaisen edes sinnepäin.

Kuva: Cebic Cebicin keittiö-blogista

Kuva: Cebic, Cebicin keittiö-blogista
Ja yksi erikoisuus vielä löytyi. Kun me vuorollamme kävimme valmistelemassa ruoan pöytiin tarjoiltavaksi meitä kuvattiin ja ruokaa odottavat pystyivät seuraamaan nuolimmeko maistelu lusikoita vai emme. Kyllä me taidettiin ainakin yks lusikannuolija bongata :) Kuka se vain olikaan :D

Kuva: Cebic, Cebicin keittiö-blogista. Tosin jos minä ja Cebic ollaan kuvassa...kuvan on ottanut joku muu :) mutta Cebicin kamerasta kuitenkin :)
Muut bloggaajat olivat: Ahmija-blogi, Pumpkin Jam-blogi, Siskot kokkaa-blogin toinen sisko ja Kulinaarimuruja-blogi. En vain muista kuka teki ravioleja ja kuka riekkoa. Liekkö se johtunut suuresta keskittymisestä omaan kokkailuun?

lauantai 17. syyskuuta 2011

Creme Brule ja tyrnimarja sorbetti a'la Chef Alex Nurmi





Jos kukaan ei ole kuullut (voiko olla ihmistä, joka ei ole kuullut?), että olin viikolla Helsingissä. Siellä osallistuin Espan kokkikouluun. Pääsin sinne, koska testailin blogissani Chymoksen Väkeviä viinejä ja tein blogiini niistä muutaman reseptin. Lisäksi kokeilin yhtä valmistakin reseptiä.
Nyt oli siis palkinnon aika. Kokkikoulu Espasta tietoja löytyy linkin takaa.

Ilta alkoi kuohuviinillä ja kokkien esittäytymisellä. Apukokkeina meidän "oikeiden" kokkien kanssa toimi Aleksi Malkamäki ja Alex Nurmi. Jaoimme aluksi bloggaajien kesken ruoat, jotka valmistaisimme joko yksin tai pienissä ryhmissä. Sain valmistettavaksi Creme Brulen ja tyrnimarja sorbetin. Olin tyytyväinen, sillä lapsetkin sanovat, että olen järkyttävän huono kokki. :) Joten jälkiruoka oli juurikin minun juttuni.

Creme Brule:
  • 8 dl kermaa
  • 2 dl maitoa
  • 12 kpl keltuaisia
  • 180 g sokeria
  • 1 kpl vaniljatanko
Kiehauta kerma, maito, sokeri ja halkaistu vaniljatanko. Anna jäähtyä hetken (Huomioi, että lämpötila seoksessa on alle 83 tai 84. Jompi kumpi lämpötiloista oli se missä keltuainen pilaa koko herkun menemällä...ööö...piloille. Ota siis varman päälle ja odota, että lämpötila on 80 astetta tai 79)  ja kaada keltuaisten päälle. Poista vaniljatanko, mutta raavi sen siemenet massan joukkoon. Kaada seos tarjoiluastioihin ja kypsennä 95 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes massa hyytyy (tässä vaiheessa voit paukuttaa uunin lasia ja katsoa kuinka massan pinta on jähmettynyt, kun se paukutuksen tahtiin hytkyy uunissa). Jäähdytä ja ripottele päälle ruokokidesokeria (joka on cutterilla tai kutterilla laitettu pieneksi, yksi viisas blogilainen kertoi, että se on isompi ja tehokkaampi tehosekoittimen terä...ahaa). Paahda sokeri kaasupolttimella (Ja niitä saa halvalla Biltemasta. Tee sokerin poltto kahteen kertaan. Tulee nimittäin paljon rapsakampi ja täydellisempi pinta).

Ohjeessa suluissa olevat tekstit eivät lue virallisessa ohjeessa, mutta ne ovat kokkikoulussa saatuja vinkkejä :)

Seuraavaksi...tai sinä aikana kun edelliset ovat uunissa alkaa sorbetin valmistaminen.




Tyrnisorbetti
  • 500g tyrnimehua
  • 200g sokeria
  • ½ dl appelsiinimehua
  • ½ dl Chymos Tyrnimarjaviiniä
  • 30 g glukoosia
  • 1 kpl liivate (tää oli sellainen megaliivate, veikkaisin kahta normaalia liivatelehteä)
Liota liivate kylmässä vedessä (Voitteko kuvitella, että tän kohdan kun luin ohjeesta, niin mulle tuli tunne, että JEE mä osaan jotain. Sit huomasin katselevani jotain ihan muuta ja laskin kulhoon tulikuumaa vettä. Onneksi sen nyt tuntee sormillansa ja vaihdoin sen kylmään veteen, mutta jo mestarikokki bongasi tämänkin...). Kiehauta sokeri ja appelsiinimehu. Lisää glukoosi lämpimään veteen (sanoikohan Aleksi, että tässä voisi käyttää myös hätätapauksessa hunajaa. Mutta glukoosia saa ainakin joistakin nettileivontaliikkeistä tai apteekista). Purista liivatteesta vedet pois ja lisää lämpimään liemeen. Lisää tyrnimehu ja jäähdytä. Valmista jäätelökoneella sorbettia (tämän jäätelökoneen rakentaminen olikin sitten päivän palikkatesti, arvatkaa vaan kokosinko sen itse? No en. Ei siis sillä ettenkö olisi osannut, mutta kun keittiö oli täynnä auttavaisia kokkeja :))

Sitten vain sorbetti pakkaseen odottamaan h-hetkeä. Rapsakan Creme Bruleen päälle tehtiin genellejä eli munia. Miun muna sai arvosanan 9-, mutta huijasin sen teossa.  Seuraavaksi kuvia tästä täydellisestä jälkiruoasta.




Jälkiruokaviini oli aivan loistava Moscato Biancospino, Piemonte/Italia....nam nam ja nam. Niin ja sitten se kuva, mitä te kaikki olette odottaneet :D Kuvia jäi vielä varastoon ainakin parin postauksen verran. Pääsen esittelemään muutkin ruoat.

Esimakua menneestä :)


Kun ehdin, istun koneelle ja kirjoitan ihanasta illasta Espan kokkikoulussa. Sain vastuulleni jälkiruuan valmistamisen :) Tässä jo hieman esimakua valmistamastani herkusta.



Mitä teimmekään Helsingin keskustassa klo 00:00...


sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Koristeiden tekoa Joensuussa 26.9.2011


Joensuun Iloisen Keittiön Sonja pyysi minua yhteistyöhön. Tämän yhteistyön tuloksena järjestetään koristelukurssi, jossa keskitytään nimenomaan koristeiden tekemiseen muottien avulla.

Kurssi pidetään maanantaina 26.9 klo 17 - 19 Ylioppilaskunnan kokoustiloissa osoite Suvantokatu 6 (sisäänkäynti takapihan puolelta).

Kurssille ilmoittaudutaan Sonjalle Iloiseen Keittiöön, p.045 207 3600 tai piipahda liikkeessä osoitteessa Siltakatu 12. Se on siis siinä R-kioskin vieressä Ison Myyn puolella. :) Kurssin hinta on 30 euroa ja maksu sisältää käytettävän materiaalin. Lisätietoja kurssista saat Sonjalta.











Tässä muutamia koristeita, joita minä olen muoteilla väkertänyt.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...